Franska regionala knivar
Det finns mycket att skriva om när det gäller den franska knivkulturen. Fört tänkte jag skriva om staden Thiers. Men för att förstå historien om Thiers knivtillverkning behöver vi prata om de franska regionala knivarna. Vilket medför att man behöver göra en större förklaring av den franska kniv-kulturen.
Så det är vid dessa regionala knivar och den generella kulturen rörande knivar i Frankrike som jag tänkte börja historien.
Men för att förstå hur dessa knivar fick sitt speciella utseende behöver vi först se till vad användningsområdet är för dessa knivar. Om vi tänker oss en typisk svensk morakniv så är syftet med den kniven att skära och tälja i saker. Främst kan man tänka sig att det ursprungliga användningsområdet är att behandla trä genom att tälja på olika sätt. Detta kan vi tänka oss beror på de stora mängder skogar som finns i Sverige och framför allt då runt Mora där morakniven kommer från. Men en mer djupgående berättelse om Mora och dess knivtillverkning sparar jag till ett senare inlägg.
De franska knivarnas syfte är främst préparer un casse-croûte vilket betyder att förbereda ett mellanmål. Detta innebär att de ofta har en viss form på bladet som lämpar sig bra till att skära i olika sorters mat. Detta stämmer inte alltid då när man studerar de regionala knivarnas historia så finns det ofta användningsområden som lämpar sig till vanliga arbeten i regionen.
Tittar man på exempelvis en Laguiole kniv kanske man kan tänka sig att fixa ett mellanmål, skiva korv, skära i fransk hårdost och baguetter med den. Inte tälja flera trä-gubbar. Laguiole kniven var ett väldigt populärt verktyg hos de franska bönderna på 1800-talet.
För att ger er läsare en helhetsbild tänkte jag börja från början. Hur startade den franska traditionen regionella knivar? För att besvara frågan bad jag om hjälp hos den ledande knivexperten när det gäller franska knivar; youtubern, journalisten och författaren Stefan Schmalhaus (Jag rekommenderar verkligen hans youtube-kanal).
Efter en kort konversation om regionala knivar i allmänhet och dess historia i synnerhet berättade han att han inte visste exakt när traditionen med knivar för varje region började. Men han visste att de två äldsta knivmodellerna var Le Nontron och Le Capucin.
Le Capucin sägs ha anor från medeltiden men det är inget jag kunnat bekräfta. Dock så ser man på designen att den är ganska enkel och eftersom den ofta kommer i ett så kallat "friction folder" utförande kan man lätt tro på att det är sant.
Le Nontron däremot går att härröra till början av 1300-talet.
Nontron kniven har fått sitt namn efter den by där modellen tillverkas vilket ligger i regionen Pierregord. Det är dessa knivar från Pierregord som nämns i texter från Guillaume de la Villeneuve under det tidiga 1300-talet.
Man kan anta att formen och detaljerna som den typiska Nontron symbolen har sett mer eller mindre lika dana ut under åren. Men vi har ett datum för när låsningsmekanismen som är vanlig i Nontron knivarna kom till. Låsningsmekanismen kom till efter att mästerknivsmeden Guillaume Legrand flyttade till Nontron från Paris den 13:e oktober 1653. Så man kan hur som helst konstatera att det är en knivmodell med anor.
Det är som sagt oklart exakt hur det sedan gick till när de regionala knivarna i Frankrike utvecklades men vi har nu en stor och levande tradition där det finns distinkta designer från många om inte alla regioner i Frankrike.
Den franska knivtillverkaren Au Sabot har specialiserat sig på att tillverka och sälja dessa traditionella regionala knivar och har på sin hemsida 23 olika modeller från olika regioner. Dessutom finns det moderna tolkningar av dessa regionala knivarna och det kommer nya designer hela tiden som är vad jag brukar kalla neo-klassiska. Dessa nya knivar är ofta förankrade i den franska traditionen och är då döpta efter en ort eller något som härrör till den plats inspirationen till kniven kommer från.
Det finns otroligt mycket att säga om de franska knivarna och det kommer som sagts komma flera djupdykningar in i det hav som är franska knivar och kulturen där omkring. Dessutom kommer det snart komma en bok av Christian Lemasson som handlar om den regionala knivarna. Dock har boken inte kommit ut än och min franska är inte så bra som den borde vara. Så det kommer ta ett tag innan jag uppdaterar er när det kommer till det senaste kunskapsläget när det gäller denna intressanta knivkultur.
Håll till godo.
👍
SvaraRadera